Nie jest tajemnicą, że klasyczne piętrowe torty pokryte słodką masą zaczynają odchodzić do lamusa. Ich miejsce coraz śmielej zajmują torty z babeczek, które są nie tylko praktyczne, ale i bardzo efektowne. A co powiecie na tort z francuskich ciasteczek makaroników? Od pewnego czasu szturmem zdobywają one sale weselne. Ja jestem bardzo na tak!
Każdy, kto planował lub jest w trakcie planowania wesela wie, że niestandardowe detale nadają przyjęciu weselnemu wyjątkowego charakteru. Sprawiają też, że ślub i przyjęcie weselne zostaną zapamiętane na bardzo długi czas. Tort wykonany z kolorowych makaroników bez wątpienia należy do takich niestandardowych i nietuzinkowych detali. Bardzo często bywa główną atrakcją wieczoru. Z całą pewnością skradnie serca weselnych gości bardziej, aniżeli zwykły tort, po który nie każdy ma ochotę sięgnąć.
Francuskie makaroniki mają to do siebie, że mogą występować w niemalże wszystkich kolorach tęczy. Mogą też przybierać dowolne kształty. Można wykonać z nich piękną kolorową piramidkę lub tradycyjny tort utrzymany w jednym kolorze, np. wanilii lub pudrowego różu. A jeśli mimo wszystko zechcecie trwać przy tradycji i mieć klasyczny tort weselny, przyozdóbcie go przynajmniej kilkoma sztukami makaroników. Takie intrygujące dopełnienie sprawi, że wasz tort będzie atrakcyjniejszym kąskiem dla weselnych gości.
A to po jakie kompozycje smakowe sięgniecie, zależy już tylko od was. Makaroniki i w tej kwestii pozwalają na istne szaleństwo. Do wyboru macie smaki czekoladowe, waniliowe, kawowe, pistacjowe, truskawkowe, malinowe, karmelowe, kokosowe, a także cytrynowe, orzechowe, itp. Jestem pewna, że nawet wtedy, kiedy wymyślicie sobie najbardziej finezyjną kompozycję smakową, będziecie mogli bez trudu ją zrealizować.