Tort to niezbędny, wręcz obowiązkowy element przyjęcia weselnego. Rytuał krojenia tortu jest ściśle zakorzeniony w naszej tradycji. Większość par decyduje się na podanie tortu w szczególnej oprawie, z przytupem. Dlatego nie może on być przypadkowy i byle jaki. Dobrze, jeśli ucieszy nie tylko oczy naszych gości, ale także zachwyci ich podniebienia. Wbrew pozorom wybór tortu weselnego nie należy do najłatwiejszych. Nawet jeśli mamy preferencje co do smaku i wyglądu naszego tortu, to wielość form może nas przyprawić o zawrót głowy.
Zanim wybierzesz – posmakuj
Przy wyborze tortu bardzo pomocna jest degustacja. Warto umówić się z cukiernikiem, który będzie przygotowywał dla nas tort, aby zaproponował nam kilka wariantów, z których wybierzemy ten jeden idealny. Jeśli chodzi o wybór cukiernika lub cukierni, to w tej kwestii warto zaufać rekomendacji znajomych lub rodziny. Losowe wybranie cukierni raczej nie jest dobrym pomysłem.
Smak tortu weselnego
Jak powinien smakować tort weselny? Oczywiście jest to kwestia bardzo indywidualna. Małą podpowiedzią i pomocą w wyborze może być pora roku. W sezonie jesienno-zimowym dobrze sprawdzą się torty cięższe – czekoladowe, śmietanowe, maślane. Wiosną i latem warto postawić na torty lekkie – najlepiej w orzeźwiającym, owocowym smaku.
Alternatywa dla klasycznego tortu
Nigdzie nie jest powiedziane i napisane, jak powinien wyglądać tort weselny. Przecież wcale nie musi być on okrągły i piętrowy. Bardzo modne w ostatnim czasie są „torty” złożone z babeczek. Jest to o tyle wygodne, że niczego nie trzeba kroić i porcjować. Na jednego gościa przypada jedna babeczka. To wszystko ułatwia.
Wielkość tortu
To jak duży będzie tort w dużej mierze zależy od wielkości wesela, a więc ilości zaproszonych gości. Zasada jest prosta – na każde 10 osób należy mieć przygotowany jeden kilogram tortu.